Online RADIO

(ordine aleatorie)
Radio Club XXL România, (pe http://radioclubxxl.eu/ şi în Winamp, pe http://89.32.46.251:9984/listen.pls);
Radio Vocea Sufletului, (pe http://www.radiovoceasufletului.ro/ şi în Winamp, pe http://www.radiovoceasufletului.ro/RadioVoceaSufletului.pls);
Radio Enigma Romania, (pe http://radioenigmaromania.ro/ si in Winamp, pe http://asculta.radioenigmaromania.ro:8000/listen.pls);
~
Sailing : Rod Stewart


♥ Welcome to My World, in My Prison ♥
~,

sâmbătă, 11 august 2012

O temă de sâmbătă: Parfumul interbelic

Prezentul este "poarta" prin care Trecutul devine Viitor
~

Cei 7 ani de acasă

Educaţia primită încă dinainte de naştere şi continuată în plin miez al Copilăriei, este menită să ne definească - iniţiindu-ne în Taină - tot parcursul ce-l vom urma, spre senectute; fiecare primeşte o anumită moştenire conjuncturală, înafara celei de dar dumnezeiesc - însăşi existenţa noastră de oameni, înzestraţi cu "Limbaj arhetipal", având ca element constituent, cărămizi numite Cuvinte. Un înţeles obţinut prin ... vibraţii; asemenea Muzicii, asemenea culorilor. Începem, continuăm şi sfârşim o viaţă de om, înconjuraţi de vibraţii, noi înşine fiind Unde vibratoare: receptori, dar şi emiţători.

Mersul - eterna Cădere şi Înfrânare  

Caracteristici care ne vor însoţi pe întreg parcursul vieţii în tot ce vom fi, ca entităţi "fizice", modelate prin Ascultare. Mişcarea, asemenea verbelor din Gramatică, asemenea funcţiilor din Matematică, are legile sale. Din primul moment al "naşterii" suntem însoţiţi de mişcare, mai precis, de mişcare ciclică evolutivă, fiecare etapă putând fi o îmbunătăţire, sau o înrăutăţire a precedentei prin cumul de Ludic şi Lucid, inseparabile. Orice cădere (ludicul, sau Jocul) neînsoţită de înfrânare (lucidul, sau Limbajul) duce inevitabil la Suferinţă (sau boală), în lipsa Ascultării (armonia dintre Joc şi Limbaj). 

Arome, Sunete, Senzaţii, Comprimări (vederea), Gusturi

Nimic nu poate fi separat, eludat, minimalizat fără o restructurare de echilibru. Cu toate acestea, omul îşi trăieşte Viaţa singur, dar alături şi împreună de semenii săi, în aceeaşi măsură în care nu se poate desprinde de "restul" Naturii, toate fiindu-i ... Haină.
Memoria este ceea ce rămâne, după ce ai uitat "tot"
Acele Oaze de fericire, împlinirile şi eşecurile care ... ne mobilizează! Cu adevărat omul nu are nevoie de nimic artificial, cu toate că "artificiile" (tatonările, experimentele) îl însoţesc permanent. Suntem concomitent şi simultan învăţăcei şi învăţători, unul altuia; cumul de experimente, ansambluri de experienţe, aflate într-o veşnică reluare, atât "în mic", cât şi "în mare".
Beneficiem atât de Viaţă, cât mai ales de "moarte".

Punctuaţie (1)

Auzul şi Ascultarea sunt îngemănate, uneori până la confuzie. Există o Armonie a sunetelor, numită Muzică; poate fi întâlnită în orice Armonie, căci este ea însăşi o Vibraţie, asemenea "imaginilor". Există un Legământ - vizual - aflat în deplină Armonie (puţini reuşind ... să-l audă): Curcubeul. Vibraţii pot fi considerate şi Gustul, Pipăitul, Mirosul şi - după caz - BUNUL SIMŢ. Cuvântul DOR - cuvânt (alături de multe altele, nebănuite) dăruit Limbii române, limbă "Antenă" între oameni şi Divinitate - poate accepta sinonime (grosiere uneori) precum: parfum, alean, iz, farmec, nostalgie. 

Încheiere

Am gătat tema, desigur ... în stil propriu. O să încerc să adaug un filmuleţ din You-Tube, care negreşit, în scurt timp, v-a fi aneantizat prin ... printr-o SCUZĂ tehnică (aşa cum s-a întâmplat cu multe "aduse" de mine în articolele mele). Eu nu stăpânesc tehnica de execuţie, deşi ard de dorinţă de a le construi (partea vizuală) pe propriul meu ... canal.
~
Cornelius, :)
PS: dacă aveţi impresia că "am ratat" un cuvânt din titlu - Parfum interbelic -, lămuriri găsiţi la (Prietenul) domnul Vania (Ioan Usca). Cât despre cuvântul "interbelic", se defineşte ca fiind intervalul dintre DOUĂ CLIPE.
PS2: Videoclipul din YouTube este adus de pe canalul utilizat de care l-a  încărcat în data de 22.09.2009
Jean Moscopol - Vrei sa ne-ntalnim sambata seara
 
~ http://dejoc.blogspot.ro/2012/08/o-tema-de-sambata-parfumul-interbelic.html ; aici

citez:

Bună ziua!
... minunată voce - am descoperit-o mai târziu, cam acum doi-trei ani -, dar menită să-mi redeştepte "tema zilei", chit că mă năşteam cu întârziere ...
Am avut parte de izul interbelic şi la patefon şi la pick-up, chiar din primii mei ani de viaţă şi până târziu în Vreme ('92-'95 ... mileniul trecut), când am rămas fără instrument, dar în posesia a cca 400 de discuri de vinil (abramburite prin toate "genurile": populară, uşoară, simfonică, poveşti şi piese de teatru şi câteva "străine", aparţinând ... Epocii de aur); cele mult mai multe (au fost altele, ale părinţilor mei) deşi s-au pierdut şi-au atins rostul: mi-au format auzul spre "nepieritoare melodii" ale tinereţii lor ... interbelice.
Toţi, prin naştere, moştenim ... "trecutul", aflat încă viu, prin prezenţa părinţilor şi a bunicilor, care - cel puţin în cei 7 ani de acasă - au menirea de a ne educa, ei înşişi urmând acelaşi "Traseu", fiecare adăugând din propria experienţă ...
Vremuri: Prezentul este "poarta" prin care Trecutul devine Viitor.
~
Cornelius, :)
PS: cu greu rămânem "în copilărie", deşi încercăm cu înverşunare să ne păstrăm spiritul Ludic, prin Joc ~,
~
Addénda ~ 1 - la 13.08.2012
~

Sâmbătă 11 August 2012

Citatul Zilei Unii oameni sunt ca şi sticlele : nu au valoare decât prin ceea ce se pune în ei. (Alexandre Dumas - fiul)
Citation du Jour  Que la force me soit donnee de supporter ce qui ne peut etre change et le courage de changer ce qui peut l'etre mais aussi la sagesse de distinguer l'un de l'autre. Marc-Aurele

~
Prezentul este "poarta" prin care Trecutul devine Viitor
Prezentul este "poarta" prin care Trecutul devine Viitor

~
Traseu:
11.08.2012 = a; Les Années folles sau o epocă interbelică parfumată = by mirela, Mirela Pete. Blog; OSPATUL LUI PACALA – de Petre Dulfu – Retete… literare = by Zinnaida, Zinnaida; a; a;
~, de joc 
articolul anterior ~ articolul următor

9 comentarii:

  1. Deoarece You-Tube (fara vina!!) este o zonă nesigură, multe din articolele mele fiind lipsite - ulterior postării - de unele Videoclipuri împrumutate, aduc aici un comentariu superb despre Jean Moscopol, trudit pe canalul utilizatorului flippyboy99, care a încărcat videoclipul la 22.09.2009.
    (Îmi cer scuze pentru fragmentare)
    ~
    Cornelius, :)
    1)
    "Jean Moscopol (n. 26 februarie 1903, Brăila - d. 1980) a fost un cântăreţ român de muzică uşoară ce s-a făcut cunoscut publicului în perioada interbelică.

    Părinţii lui erau greci - mama, Constantinidi, era din Constanţa, iar tatăl, Moscopol, a venit de pe malurile Mării Egee, de la Mesevria, şi s-a stabilit la Brăila, unde a avut o cofetărie, apoi a fost bijutier, ca şi o soră de-a lui. De mic avea uşurinţa de a învăţa. Ştia să cânte la mai multe instrumente, cunoştea bine franceza, italiana, engleza, germana şi greaca. Cursurile primar şi secundar le-a făcut la Brăila, iar liceul l-a terminat la Galaţi.

    În anii 1921-22 a fost funcţionar la Agenţia maritimă "M. Embiricos et Co", apoi încă doi ani la Agenţia "P. Macri et Son" din Brăila, iar din 1925 până în 1929 a lucrat la Banca "Chrissoveloni" din Bucureşti."

    vezi continuarea!

    RăspundețiȘtergere
  2. continuare:
    2)
    "
    În timp ce era student la Aeronautică, cineva l-a sfătuit să-şi valorifice talentul muzical şi să facă nişte înregistrări. Din acel moment, muzica a devenit profesia sa. Jean Moscopol nu a fost căsătorit niciodată.

    În 1929 a debutat la barul "Zissu", de pe Şerban Vodă. Făcea epigrame pe moment celor de la masă, îi dispunea. A publicat si o carte de epigrame: "101 răutăţi". În perioada aceea a apărut şi în filmul "O noapte furtunoasă", el interpretând rolul şansonetistului care cânta la grădina de vară "Union". Tot atunci a făcut înregistrări pe primele plăci de gramofon şi a debutat la radio.

    În 1930 a luat lecţii de muzică, a dat examen şi a fost confirmat ca artist profesionist. H. Nicolaide l-a luat la Teatrul de Revistă "Alhambra", unde a cântat în operetele: "Alhambritta", "Lăsaţi-mă să cânt" şi "Contesa Maritza".

    În 1931 a făcut un turneu prin ţară cu Ion Manolescu, actor la Teatrul Naţional. Din acest an a devenit artistul exclusiv al Casei londoneze de discuri "His Master's Voice". De-a lungul anilor, a înregistrat pe discuri de gramofon peste 300 de cântece, de facturi diverse, româneşti şi străine.

    În 1932 a plecat la Berlin, unde a imprimat discuri cu orchestre celebre ca Honlgsberg, James Kok, şi a luat lecţii de canto cu profesorul Korst.

    După război, concepţiile lui politice fiind în totală contradicţie cu regimul care se instala, nu a acceptat să devină cântăreţul noii puteri de la Bucureşti. Îşi făcuse cunoştinţe în lumea teatrală şi Elvira Popescu, care era la Paris, l-a ajutat să plece din ţară, în 1947, cu acte în regulă. A ajuns întâi in Grecia, apoi în Germania, de unde a mers în Franţa. După scurt timp, a trecut oceanul şi s-a stabilit în America, la New York. În America nu a mai avut aceeaşi carieră strălucitoare ca în România, dar s-a implicat în viaţa comunităţii românilor de la biserica "Sf. Dumitru" din New York, al cărei şef a devenit. După slujbă, organiza întâlnirea românilor din diaspora. Pentru a-şi câştiga existenţa, a avut diferite servicii, ocupaţii nesemnificative pentru cariera lui artistică.

    În anii '70, cu sprijinul lui Aristide Buhoiu, directorul ziarului "Universul", a înregistrat o serie de cântece. Lansarea lor s-a facut la Bucureşti, în 1993.

    Lui îi aparţin melodii precum "Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă sara?", "Mână, birjar" şi "Tot ce-i românesc nu piere".[1]

    Din cauza atitudinii sale vehemente împotriva rusificării ţării după invazia sovietică, regimul comunist a incercat sa-l şteargă din conştiinţa naţională prin marginalizarea lui. Regizorul Stefan Gladin a întâmpinat mari dificultăţi in culegera de informaţii despre artist pentru un film biografic pentru că acestea au fost scoase din arhive in anii '50-'60."
    ~
    Cornelius, :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Un text foarte complex, care depășește tema, rămânând, totuși, în miezul ...poveștii! Apreciez și mă bucur de întâlnirea cu Jean Moscopol, cu vocea caldă a Micului Paris, cu aerul nostalgic, care nu se va mai întoarce niciodată....Bine ați venit în Clubul poveștii parfumate!
    Cât despre tema Parfumul străzilor, se va publica exact ca fiecare poveste , sâmbăta de la prima oră până duminică dimineața, aceasta fiind propusă pentru sâmbăta viitoare. Astfel fiecare are timp să scrie, să se înscrie în tabelul de la mine și să treacă pe la ceilalți participanți, fără a-și răpi prea mult dn zilele libere.
    Mulțumesc pentru o lectură de calitate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci ... Clubul poveştii parfumate; cred că mă voi ataşa şi la alte teme, în măsura în care mă voi acomoda (din păcate, va trebui să renunţ la diacritice, pe viitor, în comentarii!).
    Despre înscriere, am observat un tabel cu 5 nume, la sfârşitul articolului dvs., dar şi un loc de link-uri pe coloana gadget (aici, doar dvs. operaţi), însă, deja am ieşit, pentru completarea de Traseu, pe care uneori, o fac către finalul de articol.
    ... mai pe scurt, având "activitate de NET" foarte extinsă, am ajuns să NU mai fiu pe nicăieri, deşi poate, aş avea uneori ceva de spus.
    ~
    Cornelius, :)
    PS: am Blog şi de WordPress ... rătăcit ... pe undeva, dar nu am înţeles nimic, din punct de vedere tehnic, altfel, aş fi transferat - după triere - toată "Creaţia mea", pe unul singur ... blabla bla, desigur (dar, sufăr) ~,

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ati venit in Clubul povestii parfumate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Parfumul interbelic - vibrația dintre două clipe?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ai venit in club! Multumiri pentru clipul cu Jean Moscopol.
    Este neceesar ca in subsolul articolului sa fie facute trimiteri catre toate articolele participante :)
    O duminica placuta!
    P.S.- Imi aduc aminte ca aveai un alt blog.

    RăspundețiȘtergere
  8. Complex, interesant si... fascinant!
    Mi-ar placea sa retin in minte tot ceea ce se scrie pe unde se scrie si imi place sa citesc si sa aflu! Dar nu pot! Ramane in mintea mea numai ceea ce cred - sper! - ca este esenta!

    Jean Moscopol! Comunistii, se pare, au facut treaba buna :( In aceste zile de "povesti parfumate" am aflat despre el - desi cunosc melodia "Hai sa ne-ntalnim Sambata seara" :)
    Clipe din biografia unui roman care a trait simtind si vibratia dintre DOUA CLIPE...

    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoase vibratii! Bun venit in club! Perioada interbelica are farmecul ei incontestabil, iar Moscopol prin interpretarea lui o reflecta foarte bine...

    RăspundețiȘtergere

Bine aţi venit ! Dumnezeu să vă Binecuvânteze ! ~ −,ă,â,î,ş,ţ,Ă,Â,Î,Ş,Ţ,♥ ~ Cornelius, :)